Alladins drøm | Folkekirken på Vesterbro
Lørdag d. 28. september 2019, Kl. 15:00 til kl. 16:30

Aladdins drøm - en forunderlig rejse i verdensmusik fylder 100

Carl Nielsen (1865-1931)
Aladdins drøm - Suite fra musikken til Oehlenschlägers skuespil Aladdin, opus 34,

sammensat af Vokalselskabet GLAS og Ensemble KOTTOS, arrangeret af musikerne i KOTTOS

I anledning af 100-året for uropførelsen af Aladdin-musikken på Det Kgl. Teater, slår Vokalselskabet GLAS og Ensemble KOTTOS, som hver for sig er specialiseret i mødet mellem folkemusik og den klassiske tradition, pjalterne sammen og spejler og forstærker det folkemusikalske islæt i Carl Nielsens musik ved at præsentere deres eget udvalg af de mest karakteristiske satser fra det oprindelige værk i form af en ”ny Aladdin-suite”.

Allerede en måned forud for de første offentlige koncerter med denne nye produktion, “Aladdins drøm”, vil vi hermed gerne invitere jer til “snigpremiere” i Musikskolens lokaler på Staldgade, hvor man vil kunne opleve uddrag af musikken, møde musikerne og sangerne og høre eventyret om Aladdin.

Vokalselskabet GLAS
Elisabeth Vik, 1. sopran
Katrina Petersen, 2. sopran
Nini Bang, 1. alt
Kamilla Kovacs, 2. alt
Else Schantz Juutilainen, 1. kontraalt
Maria Kynne, 2. kontraalt 

Ensemble KOTTOS
Pernille Petersen, blokfløjter
Josefine Opsahl, cello
Christos Farmakis, bouzouki
Bjarke Mogensen, akkordeon

En mindre vellykket premiere...

I februar 1919 blev en ny produktion af Adam Oehlenschlägers skuespil Aladdin opført på Det Kongelige Teater – med ny musik af Carl Nielsen. Selv om uropførelsen, mest pga. en del konflikter med instruktøren, ikke blev til nogen større succes, har Carl Nielsen gentagne gange sat uddrag på koncertprogrammer, som han selv var dirigent for. Disse blev senere samlet og udgivet som Aladdin-suite, bestående af syv satser fra den oprindeligt 80 minutter lange skuespilsmusik.

Det kan siges uden overdrivelse, at Carl Nielsen, igennem beskæftigelsen med Aladdin-stoffet, fik den store verden til at blive en del af Danmark. Han var selv født og opvokset i en tid med store verdensudstillinger og fremvisningen af mennesker fra fremmede kulturer i blandt andet Tivoli. Men i stedet for et overfladisk møde mellem sin egen kultur og noget udefrakommende, hvor ingen kunne være i tvivl om, at det ikke var hensigten, at mødet skulle foregå mellem ligemænd, skabte han med musikken til Aladdin et kunstværk, der hylder indtryk fra hele verden. Han benytter sig af sin solide klassiske kompositionsteknik, den danske sang og en særlig folketone til at optage andre kulturer i sit udtryk og således at anerkende, at verden ser forskellig ud, og at den er mangfoldig og smuk.

Da Carl Nielsen komponerede bl.a. Orientalsk Festmarch, Markedspladsen i Ispahan, Hindudans og Kinesisk Dans, brugte han elementer, illustrerende vignetter og typiske folkloristiske træk fra forskellige verdenshjørner i en, i forhold til en nordisk kompositionsmåde, modereret udgave. Det er især disse folkelige toner, der er omdrejningspunktet i de musikalske arrangementer som instrumentalister i KOTTOS står for.

Der kan ikke være tvivl om, at “den store verden” for lægst er blevet en del af Danmark, og det er lang tid siden, der har været så stor opmærksomhed på dette fænomen, som der er i dag. Ensemble KOTTOS og Vokalselskabet GLAS ønsker derfor med “Aladdins drøm” at præsentere en tidssvarende produktion, der kan samle mange og mange forskellige mennesker om noget, der har været en uadskillig del af menneskets udvikling igennem alle tider, nemlig musik og sang og folkelige traditioner af forskellig art.

100 år efter uropførelsen af Aladdin sættes Carl Nielsen – som vi mener: helt i komponistens egen ånd – i spil igennem de to ensemblers grund- og kernerepertoire, som danner rammen om opførelsen af denne nye Aladdin-suite.

Medvirkende
Vokalensemblet Glas og Ensemble Kottos
Sted
Enghave Kirke